Ναύπλιο

 Το Ναύπλιο η Ανάπλι κτίστηκε από τον Ναύπλιο, γιό του Ποσειδώνα και της κόρης του Δαναού Αμυμώνης που ήταν γνωστός για τις ναυτικές του ικανότητες. Στη Μυκηναϊκή εποχή υπήρξε ισχυρό ναυτικό κράτος.Σύμφωνα με την μυθολογία πήρε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία.
  Οι πληροφορίες που έχουμε για το προϊστορικό Ναύπλιο είναι πολύ λίγες .
Το σίγουρο είναι όμως ότι κατοικήθηκε στα Μυκηναϊκά χρόνια, όπως έδειξαν τα ευρήματα των ανασκαφών.
 Η πόλη διατήρησε την αυτονομία της μέχρι τον 7ο αι. πχ. Τότε βρέθηκε αντιμέτωπη με το Άργος όταν έκανε συμμαχία με τη Σπάρτη εναντίον του. Έτσι το Ναύπλιο καταστράφηκε και οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στην Μεθώνη της Μεσσηνίας.Τότε χρησιμοποιήθηκε σαν λιμάνι των Αργείων. Στα επόμενα χρόνια ήταν μια έρημη πόλη.
Ανάμεσα στον 6ο και 9ο αιώνα μ.χ. η περιοχή αρχίζει να αποκτά και πάλι σημασία. Έτσι δημιουργείται το καινούργιο Ναύπλιο.

 Το 1210 οι Φράγκοι κατέλαβαν έναν από τους δύο οχυρωματικούς περιβόλους που υπήρχαν στην Ακροναυπλία ενώ ο άλλος παρέμεινε στα χέρια των Ελλήνων.Παρ’όλα αυτά το Ναύπλιο δέχθηκε τους Βενετούς που εγκαταστάθηκαν εδώ και το έκαναν μια από τις ισχυρότερες παραθαλάσσιες πόλεις όχι μόνο στην Πελοπόννησο αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Οι Βενετοί το ονόμασαν Napoli di Romania και με αυτή την ονομασία συναντάται στα Βενετικά αρχεία.
  Το 1540 το Ναύπλιο περιήλθε στα χέρια των Τούρκων μαζί και όλη η Πελοπόννησος.
Το 1686 οι Βενετοί το καταλαμβάνουν και πάλι με τον Μοροζίνι . Τότε χτίστηκε και το φρούριο πάνω στο Παλαμήδι γνωστό για τη σκάλα με τα 999 σκαλοπάτια και τα πολλά σκεπαστά περάσματα.
Το 1715 οι Τούρκοι ξαναπήραν το Ναύπλιο με τα οχυρωμένα από τους Βενετούς Μπούρτζι και Παλαμήδι.
Στα 1822 οι Έλληνες με επικεφαλής τον Στάϊκο Σταϊκόπουλο αναρριχήθηκαν στο Παλαμήδι και τότε άρχισε η απελευθέρωση.



  Το Ναύπλιο γίνεται το 1828 η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας και έδρα του πρώτου κυβερνήτη Ιωαν. Καποδίστρια ο οποίος το 1831 δολοφονείται μπροστά στην εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα. Μετά από τρία χρόνια ο βασιλιάς Όθωνας μετέφερε την πρωτεύουσα στην Αθήνα.
  Στα χρόνια του Καποδίστρια το Ναύπλιο οργανώθηκε καλύτερα, καθαρίστηκε και χτίστηκε το προάστιο της Πρόνοιας . Έτσι σιγά σιγά άρχισαν να φαίνονται οι διάφορες πρωτιές:
  Πρώτο τυπογραφείο , πρώτες εφημερίδες ,η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις ,το πρώτο γυμνάσιο, το πρώτο φαρμακείο, ο τακτικός στρατός ,η Σχολή Ευελπίδων. Όλα αυτά ενισχύθηκαν όταν έγινε εγκατάσταση της αντιβασιλείας και της αυλής του Όθωνα μέχρι το 1834.
Μέσα σ’αυτό τον αιώνα το Ναύπλιο αναπτύσσεται. Οι Ναυπλιώτες είναι στρατιωτικοί ,τεχνίτες του οπλοστασίου ,χωροφύλακες, υπάλληλοι δικαστηρίων ,δικηγόροι δικαστικοί ,έμποροι, μαγαζάτορες. Η πόλη καλλωπίζεται ,αποκτά φωτισμό. Έχει ευπρεπή ξενοδοχεία δέχεται και φιλοξενεί πρίγκιπες και αυτοκράτορες απ’ολο τον κόσμο και όλοι περιγράφουν την ομορφιά της.


Πρέπει να δείτε:
Το Παλαμήδι. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1687-1715 από τους Βενετούς και συγκεκριμένα από τον πορθητή Μοροζίνη. Τότε θεωρήθηκε μνημείο οχυρωματικής τεχνικής. Αποτελείτε από οκτώ προμαχώνες τριγυρισμένους από τείχη. Το κάθε οχυρό είχε και από ένα όνομα. Τότε Βενετσιάνικα μετά Τουρκικά και τέλος Ελληνικά.
Στις 29 Νοεμβρίου 1822 οι Έλληνες με επικεφαλής τους τον Στάϊκο Σταϊκόπουλο και τον Μοσχονησιώτη καταλαμβάνουν το Παλαμήδι. Αργότερα έφτασε και ο Θ. Κολοκοτρώνης ο οποίος ανάγκασε τη φρουρά να παραδοθεί.
Ένας από τους προμαχώνες του φρουρίου ο επονομαζόμενος Μιλτιάδης έμελλε να χρησιμοποιηθεί σαν φυλακή του Θ. Κολοκοτρώνη. Από έναν άλλο προμαχώνα ο Χασάν Πασάς γκρέμισε δύο Αρβανίτες. Έτσι η περιοχή πήρε το όνομα Αρβανιτιά.
Στο φρούριο υπάρχει και το ιστορικό εκκλησάκι του Αποστόλου Ανδρέα χτισμένο την εποχή των Ενετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου